Tarkenna hakua

Toimeentulotuki

Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, joka on tarkoitettu turvaamaan toimeentuloa, jos henkilön tai perheen tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Perustoimeentulotuki haetaan Kelasta.

Perustoimeentulotuki muuttui Kelan myöntämäksi etuudeksi tammikuussa 2017. Tuen hakemiseen löytyy hyvät ohjeet Kelan nettisivuilta osoitteesta www.kela.fi/toimeentulotuki. Samoilta sivuilta löytyvät myös perusteet tuen myöntämiselle sekä Kelan yhteystiedot toimeentulotukiasioissa. Toimeentulotuki on tarkoitettu täydentämään toimeentuloa silloin, kun esimerkiksi palkkatulot, varallisuus tai muu sosiaaliturva eivät riitä kohtuulliseen toimeentuloon. Toimeentulotuki on pääsääntöisesti tarkoitettu tilapäiseksi avuksi, jonka tarve selvitetään tapauskohtaisesti.

Toimeentulotukea voi hakea myös tiettyihin erityistilanteisiin. Harkinnanvaraisen tuen (täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki) myöntää jatkossakin kunta. Harkinnanvaraisen tuen hakeminen edellyttää ensin perustoimeentulotuen hakemista Kelasta.

Kela-siirron myötä eräät menot, jotka aiemmin ovat kuuluneet täydentävään toimeentulotukeen, muuttuivat perustoimeentulotuen piiriin kuuluviksi ja siten Kelan käsiteltäviksi. Tällaisia menoja ovat esimerkiksi päivähoitolaskut, vuokravakuudet&muuttokulut sekä lasten tapaamisiin liittyvät menot

Ohjaus ja neuvonta

Perustoimeentulotukeen liittyvissä asioissa kannattaa olla ensisijaisesti yhteydessä Kelaan.

Sosiaalipalveluiden osalta ohjausta toimeentulotukiasioissa annetaan puhelimitse p. 050 314 5163 klo 10-14, sosiaalityöntekijöiden ja -ohjaajien puhelinaikoina klo 9-10 ja ajanvarauksettomilla asiakasneuvonta-ajoilla Kaarina-talossa maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 13-14.30.