Tarkenna hakua

Veteraanipuisto

Voivalantien varressa vuonna 1993 valmistunut Veteraanipuisto on saanut nimensä sotaveteraanien muistoksi pystytetystä kivestä. Puistoon on istutettu yli 250 ruusua ja se onkin monen mielestä Suomen paras ruusupuisto. Puiston pinta-ala on hieman alle kaksi hehtaaria.

Veteraanipuiston historia ulottuu 1980-luvulle

Ensimmäinen yleissuunnitelma viheralueesta on laadittu 1985 teknisen lautakunnan toimesta, mutta käytännön toimenpiteisiin ei vielä tuolloin ryhdytty. Vuonna 1989 koettiin viheralueen keskeinen sijainti keskusta-alueella tärkeäksi ja alueen suunnittelu annettiin kunnanpuutarhurin tehtäväksi. Vihersuunnitelma valmistui seuraavana vuonna ja rakennustyöt aloitettiin keväällä 1991. Puistoon istutettiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kasvillisuutta vuosien 1991 ja 1992 aikana. Syksyllä 1992 Kaarina-seuran toiminnanjohtaja ehdotti ruusutarhan perustamista Kaarinaan ja paikaksi valikoitui Veteraanipuisto. Viherssuunnitelmaa muokattiin ruusutarhalle sopivaksi ja istutustyöt aloitettiin kun Kaarinasta tuli kaupunki vuonna 1993.

Monet tahot ovat olleet mukana puiston rakentamisessa

Kaarinaseura, Kauppila Oy sekä yksityiset tahot lahjoittivat Kaarinan kaupungille historiallisia ruusuja lahjana Kaarinan muuttuessa kaupungiksi. Kaarinaseura olisi halunnut antaa punaisia pensasruusuja, joiden sävy olisi sama kuin vaakunassa, mutta vastaavaa lajia ei silloin löytynyt. Kauppila Oy toteutti Kaarina-seuran toiveen kun se löysi oikean punaisen jaloruusun. Myöhemmin ruusu ristittiin Kaarina-ruusuksi ja siitä tuli yleisesti suosittu lajike.

Istutuksia tuli aluksi kahdelle alueelle puistoon, mutta niitä lisättiin kuluvan vuoden aikana yhteensä neljälle eri alueelle ruusumäärän ollessa noin 160kappaletta. Samana vuonna puistoon rakennettiin sisääntuloportit, joiden juurelle istutettiin vielä köynnösruusuja.

Veteraanipuistoon istutettiin vielä kaksi uutta ruusupenkkiä, toinen vuonna 1997, johon istutettiin muun muassa maanpeiteruusuja, ja toinen vuonna 2001, josta tuli niinsanottu löytöruusujen alue. Kaarina-seuran aktiivisen toiminnan myötä puistoon löydettiin muutamia harvinaisuuksia ja istutustyöt hoituivat talkootyönä.

Koe ruusujen huumaavat tuoksut

Nykyään puisto palvelee kaikkia kaupunkilaisia virkistyskäytössä tärkeänä osana keskusta-aluetta. Puiston rauhallinen tunnelma ja ruusujen huumaava tuoksu ovat kokemuksen arvoisia!


Veteraanipuistoissa havaitut viat ja puutteet voi ilmoittaa  viheralueet@kaarina.fi


Viheraluemestari

Tiina Ranki

puhelin 050 5415175