Tarkenna hakua

Palkittua nykytaidetta Kaarina-taloon

8.9.2017

Kaarinan kaupunki on tilannut uuteen Kaarina-taloon teoksen turkulaisen taiteilijaryhmä IC-98 toteuttamana. Genius Loci on jatkuvasti muuttuva teksti- ja valoteos, joka heijastetaan kirjastosalin seinään.

Projisoinnissa vaihtelevat runotekstit, hitaat valopulssit ja yksinkertaiset animaatiokatkelmat, jotka perustuvat kirjaimiin ja selkeisiin geometrisiin muotoihin. Näitä ohjaavat sääaseman tuottama ajantasainen informaatio sekä kalenteriin perustuvat kosmiset ja arkiset tapahtumat, jotka laukaisevat tiettyjä teksti- ja kuvasarjoja.

Teos on helposti lähestyttävä, osa rakennuksen henkeä ja kuten tekijät kuvailevat, ”talon silmä”. Heijastettavat tekstit edustavat kaikkien yhteisön jäsenten näkemystä, demokraattisesti. Tämä teos tulee olemaan syvällä kaarinalaisten arjessa.

Digitaalisena teoksena Genius Loci poikkeaa totutuista julkisista teoksista. Sen käyttöikä on kuitenkin suhteessa tavanomaisiin monumentaaliteoksiin. Näistä poiketen, interaktiivinen teos elää jatkuvasti hetkessä. Se ei ole staattinen, vaan alati muuttuva ja ajaton. Teoksena Genius Loci onkin mitä oivallisin aikamme kuva.

Tekniikaltaan ja idealtaan teos on erittäin kunnianhimoinen. Tämän kaltainen taide tuo esteettisen sisällön lisäksi julkisuusarvoa. Genius Loci -teoksen merkitys tulisikin huomioida myös suhteessa sen tuomaan näkyvyyteen kaupungille. Rohkealla valinnallaan Kaarina nousee modernien suomalaisten kulttuurikaupunkien sarjaan!

Sara Ilveskorpi, yhteisötaiteilija

Turkulaisen IC-98:n muodostavat taiteilijat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää.
Vuonna 1998 perustetun turkulaisen IC-98:n muodostavat taiteilijat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää. Taiteilijakaksikon teoksia on ollut esillä näyttelyissä, biennaaleissa ja tapahtumissa ympäri Pohjoismaita, Eurooppaa, USA:ta ja Aasiaa. IC-98 edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2015. He ovat saaneet kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2009.

Kommentteja (0)


» Kommentoi
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kommentin yhteydessä näytetään kirjoittajan nimi sekä kommentin lähetyshetki.

(Voit käyttää omaa nimeä tai nimimerkkiä)
(ei tule näkyviin)

Kirjoita luku neljä numeroina *

* merkityt kentät ovat pakollisia