Tarkenna hakua

Paras paikka kasvaa isoksi

Sain muutama kuukausi sitten kotikaupungiltani Kaarinalta pyynnön lähteä yhdeksi kasvoksi kaupungin uuden brändin jalkautukseen. Kaarinan uudeksi palvelulupaukseksi on määritetty: "Paras paikka..." -etuliite. Lauseen loppuosa riippuu siitä, keneltä kysytään.

Sain itselleni väitteen: ”Paras paikka kasvaa isoksi.”  Pohdin väitettä hetken, ennen kuin suostuin. Suostumusta seurasi varsin hauska kuvaussessio syntymäsaarellani, Kuusistossa ja Kuusiston linnanraunioilla. Mukana oli poikani Albert, jonka kalansaalis oli ainakin kuvista päätellen huomattavasi minua parempi!

Mutta että paras paikka kasvaa isoksi? Ensinnäkin totean, että en ole asunut jokaisessa Suomen kunnassa, joten en voi väittää pystyväni antamaan 100% objektiivista arviota väitteen tueksi. Olen asunut Kaarinassa, Turussa, Italiassa Milanon lähellä Castellanzassa sekä Sveitsissä Zürichin lähellä Urdorfissa. Ulkomailla on tullut vietettyä neljä vuotta, Turussa seitsemän vuotta ja loppu 38 ikävuodesta Kaarinassa. Kaarinassa olen asunut Kuusistossa, Hovirinnassa, Ravattulassa sekä nykyään Piispanristillä. Kaarinaa olen siis nähnyt myös usealta eri laidalta.

Ehkä silti voin peilata ”Paras paikka” -väitettä kokemuksiini. Onhan siinä jokin syy, että Turun, Italian ja Sveitsin jälkeen palasimme juuri Kaarinaan. Miksi emme Raisioon, Maskuun tai Naantaliin? Tai miksi ylipäätään Suomeen?

Juuret syvällä Kaarinassa

Yksi syy on tietenkin juuret. Minulla ne ovat niin syvällä Kaarinan pelloissa, metsissä ja merialueissa kuin vain olla ja voi. Isoisoisäni Oskar Hollmén oli aikoinaan varmistamassa sitä, ettei Kaarinaa pakkoliitetty Turkuun ja tästä johtuen tunnen pientä ylpeyttä kulkiessani hänen mukaansa nimetyllä Oskarinaukiolla. Äitini, isäni ja nykyään kaksoisveljeni Kimmo ovat kaikki olleet vaikuttamassa aktiivisesti Kaarinan kehittymiseen kunnallispolitiikassa. Mutta eivät juuretkaan kaikkea selitä.Paras paikka kasvaa isoksi

Kohdallani ”Paras paikka kasvaa isoksi” viitannee sekä perheen kasvattamiseen että yrittäjyyteen. Vaikka yritykseni Lyytin kotipaikka on Turku, ei silti ole aivan merkityksetöntä, missä itse asun.

Perheen kasvattaminen Kaarinassa on mutkatonta. Yrittäjänä arvostan sitä, että asioiden hoitaminen on ollut helppoa, palvelut ovat todella lähellä ja olemme aina esimerkiksi saaneet lapsille paikan lähimmästä päiväkodista tai koulusta. Mutkattomuus säästää monia tunteja päivässä ja sillä on todella paljon merkitystä kiireisessä arjessa.

Symbioosi Turun kanssa

Monessa asiassa Kaarina on luonnollisesti hyötynyt myös naapurinsa, Turun, välittömästä läheisyydestä. Mutta tätä ei voi laskea Kaarinan osalta negatiiviseksi asiaksi – vaan päinvastoin. Hyvä symbioosi hyödyttää molempia osapuolia ja molempien kaupunkien asukkaita. Mikäli jotain palvelua tai harrastusta ei Kaarinasta löydy, on se varmasti tarjolla hyvin lähellä – rajan takana. Jos terveyskeskuksen palvelut eivät riitä, tai tarvitaan akuutimpaa apua, on Kaarina sijoittunut täydellisesti Turun terveyspalveluihin nähden. Toisaalta kaikki perustarpeet ja -palvelut löytyvät Kaarinasta ja Kaarinan terveyskeskuskin niitti mainetta lääkärien koulutuspaikkana vasta äskettäin. Äitini teki pitkän uran juuri kyseisessä terveyskeskuksessa ja haluan uskoa, että hänenkin panoksellaan on osavaikutus tuohon tunnustukseen.

Oma kotimme sijaitsee kirjaimellisesti rajalla. Turun raja menee 50 metriä talomme seinästä. Olen erittäin tyytyväinen, että talomme sijaitsee Kaarinan puolella, sillä tuntuu siltä, että Kaarina on meille juuri sopivan kokoinen. Ei aivan pieni, muttei myöskään liian suuri ollakseen ketterä.

Yrittäjämyönteinen Kaarina

Mitä tulee yrittämiseen, niin siinä Kaarina erottuu edukseen. Onhan se valittu vuonna 2016 kokoluokassaan Suomen toiseksi yrittäjämyönteisimmäksi kunnaksi ja vuonna 2017 imagoltaan suorastaan ylivertaiseksi. Vaikka oma yritykseni onkin Turun keskustassa (ja Helsingissä, Tukholmassa sekä Pariisissa), on Kaarinan läheisyys tässä asiassa Turullekin hyvä asia. Hyviä tontteja ja omakotialueita on hyvin lähellä. Se puolestaan kasvattaa Turun vetovoimaa. Itselläni työmatkaa toimistolle kertyy noin seitsemän kilometriä ja tämä matka taittuu usein pyörällä tai juosten. Vastaavasti Kaarinan keskusta on noin neljän kilometrin päässä. Enkä voi olla mainitsematta, että sain myös omasta kaupungistani yritykselleni kohtalaisen kokoisen asiakkaan vuoden 2017 aikana. Tämä on todellista kaarinalaisen yrittäjyyden tukemista!

Olen ilolla seurannut myös Kaarinan keskustan kehittymistä kaupunkimaisemmaksi. Ehkä se isoisoisäni mukaan nimetty Oskarin aukiokin saa vielä joskus arvoistaan käyttöä. Väittäisin, että nyt se on yksi Suomen kunniakkaimpia parkkipaikkoja. Ainakin minulle.

Pidemmän pohdinnan jälkeen pystyn siis allekirjoittamaan – ainakin omasta ja perheeni puolesta – ”Paras paikka kasvaa isoksi” –väitteen. Kaupungin uusi brändi on julkaistu vuodenvaihteessa. Uudistuksen yhteydessä on myös graafista ilmettä kirkastettu ja logoa hienovaraisesti uudistettu.

Petri Hollmén
Aika monennen polven kaarinalainen