Tarkenna hakua

Vuoden 2009 Kirjava Kettu ehdokkaat

Vuoden 2009 Kirjava Kettu -palkinnon voitti Kari Levola kirjallaan Kissan koti. Tutustu myös muihin ehdokkaisiin!

 

vikkesaapasrenki.jpg

Hirvonen, Hannu : Vikke Saapasrenki

Vikke ei omista juuri mitään, vain vanhat vaatteet päällänsä ja puukonnysän. Sisimmässään hän kuitenkin tuntee olevansa aivan jotain muuta kuin ahneen kauppiaan renki ja surkea orja. Sen taitaa myös piika Rinna aavistaa. Eräänä yönä Vikke kuulee ulinaa talon alta. Hän seuraa oudosti hohtavaa ketunpoikaa maan uumeniin ja löytää ihmeellisen puun. Vikke saa selville juonet kauppiaan rikkauden takana ja joutuu lopulta pakenemaan kotikylästään. Voisiko korvessa lymyilevä ryöväri Musta-Kalle auttaa poikaa?

Vikke Saapasrenki on seikkailuromaani nuorille lukijoille. Vikke Saapasrenki on satua ja fantasiaa, historiallista ajankuÿvaa ja perinteistä seikkailua. Samalla se on kertomus tarinoiden voimasta, siitä millä eväillä nuori voi löytää oikean polun ahneuden, petoksen ja pelkuruuden keskellä.

siljansyksy.jpg
Huotarinen, Vilja-Tuulia : Siljan syksy

Siljalla on takanaan kesä, joka muutti kaiken: Sisko-bändi, keikat, uudet muusikkoystävät ja tietenkin Johannes... Syksyn lähestyminen tuntuu haikealta, eikä alku olekaan lupaava. Uusi rehtori Jorma Teräs alkaa johtaa koulua diktaattorin ottein. Käytävillä vilisee vartijoita, ja valvontakamerat seuraavat oppilaiden jokaista hetkeä. Samaan aikaan Siskoa kannustetaan osallistumaan bändikisoihin, mutta Silja epäröi. Onko kaikessa aina pakko kilpailla? Johanneksen kanssakin on etsittävä uusi tapa olla, ja sitten on vielä äiti, joka miettii, ahdistuako joulusta kotona vai ulkomailla...

Siljan syksy on jatkoa vuosi sitten ilmestyneelle Siljan laululle, joka voitti Tiina 2006 -kirjoituskilpailun. Kirja kuvaa taitavasti paitsi kovaa koulumaailmaa myös sen vastapainoa, intohimoista musiikkiharrastusta. Ysiluokkalaisen Siljan runolliset havainnot tuovat murrosikäisen hehkuvan maailman aivan lähelle lukijaa.


myrskyvaroitus.jpg 
Karpio, Markku: Myrskyvaroitus

Poikamaisen veikeä nuortenromaani kuvaa elävästi oman paikan etsintää ennakkoluulojen keskellä. Yksitoistavuotias Emil on muuttanut äitinsä kanssa Espoosta ulkosaaristoon. Skatholmenissa luonnosta kiinnostunut Emil bongaa lintuja, kasvattaa tunkiomatoja ja tarkkailee lähimetsien ja rantojen luonnonilmiöitä. Kaikki olisi hyvin, jos ei pitäisi mennä kouluun. Uteliaiden luokkakavereiden töllistely ja hämmästely käy Emilin hermoille. Eivätkä opettajat ole sen parempia - ikään kuin eivät olisi koskaan nähneet tummaihoista nuorta! Emil toivoo, että hänen kenialainen isänsä voisi auttaa häntä löytämään oman paikkansa. Mutta lauttamatka saaristosta isän luo Tukholmaan ei tunnukaan olevan ihan yksinkertainen juttu.


kissankoti.JPG 
Levola, Kari : Kissan koti

On kevätkesän aamu. Kissa katselee vintin salmiakki-ikkunasta, kun sen vanhaa isäntää kannetaan paareilla autoon. Kissa on taas yksin, alkaa sen yhdeksäs elämä. Vintillä on varasto ruokaa ja vettä, siellä voi nukkua ja katsella unia Jupiterista. Kissa pysyy piilossaan, kun talossa käy isännän sukulaisia ja remonttimiehiä. Se tulee esiin vasta kun taloa katsomassa käy perhe, jossa on pieni tyttö. Kissan kaulapannasta löytyy lappu: "Kuka taloon muuttaakin, pitäkää kissasta hyvää huolta. Hänen nimensä on Kaarle XXIV. Kenen kädestä hän suostuu syömään, saa sanoa Kalleksi."

Kissa ja tyttö löytävät yhteisen kielen. Tyttö on Ulla, mutta sanoo voivansa olla Silvia, jos he leikkivät kuninkaallisia. Talon puutarhassakin on tilaa kirmata. Kissa tuntee itsensä jälleen nuoreksi. Se nukkuu tytön vieressä ja he päättävät katsoa yhteistä unta, jossa tekevät kuninkaallisen valtiovierailun Jupiteriin asti. Kesä on kaunis ja puutarha kukkii. Mutta kissa hengästyy ja joutuu jo pienistäkin ponnisteluista pysähtymään ja haukkomaan henkeä. Se on nuori kissa vain muistoissaan. Yhtenä iltana, kun on taas sovittu yhteisistä Jupiter-unista, kissa hyvästelee tytön, kun tämä on jo nukahtanut. Sitten kissa livahtaa ulos yöhön ja lähtee Jupiteria kohti, pistämään planeetan paikkoja kuntoon tytön unia varten. Kissan koti on kaunis ja haikea lastenkirja, satua ja totta.

taytettyjentomaattien talvi.jpg 
Nuotio, Eppu : Täytettyjen tomaattien talvi

"Ihanaa, valoisaa ja lämmintä", mainostaa Delfina pensionaatin syksyä. Ja vaikka syyssateet pimentävät auringonvalon, eksoottisia vieraita riittää. Eräänä myrskyiltana saapuu eläkkeelle jäänyt venäläinen kosmonautti Dimitri. Sitten taloksi asettuu ranskalainen Aurelie - hän on kuullut, että Onnela on sans-souci, "huoleton, suruton". Sopii ihmiselle, jolla on ollut huolia ja suruja liikaakin. Koska Delfinan pitää käydä kouluakin, abuelo Ernesto joutuu arkisin selviytymään pensionaatin pidosta omin neuvoin. Mutta pitkän ja pimeän syksyn jälkeen tulee joulu. Ja Onnelan joulu onkin melko lailla toisenlainen kuin perinteinen suomalaisjoulu! Silloin Waskerille selviää myös, miksi Delfina ja Ernesto ovat koko pimenevän syksyn kuiskutelleet tomaateista.

alimustanmatka.jpg 
Parkkinen, Jukka : Ali Mustan matka Miklagårdiin

Kainuunmaassa, Pohjanlahden perukoilla, asuu viikinkiyhteisö. Sen kuningas Haravid on ryöstänyt Miklagaardista seldsukkiruhtinaan tyttären ja tuonut hänet orjattareksi. Tämän odottama lapsi syntyy Kainuunmaassa ja saa nimekseen Ali - ja tumman hipiänsä vuoksi lisänimen Musta.Vartuttuaan Ali lähtee viikinkilaivan mukana Novgorodiin, josta joutuu retkelle Dnepriä pitkin Miklagaardiin. Jännittävän matkan aikana monet himoitsevat Alin kallisarvoista tikaria, mikä johtaa seikkailusta toiseen. Seldsukit sieppaavat laivan, ja Ali joutuu ystävänsä Halfdanin kanssa vangiksi. Onko äidiltä saatu tikari lopulta kirous vai siunaus?

Ali Mustan matka Miklagaardiin yhdistää vetävät juonenkäänteet mielikuvitusta kiehtovaan ajanjaksoon ja historiallisiin miljöisiin. Jukka Parkkinen on julkaissut kolmisenkymmentä lasten- ja nuortenkirjaa, joiden hahmoja ovat muiden muassa Kalevi Korppi, Osku, Suvi Kinos ja Karhumäen Otso. bossejanerokesasaarella.jpg
Ruola, Marjo : Bosse ja Nero Kesäsaarella

Kesä on vasta aluillaan, kun pieni Bosse-koira saapuu isäntäväkensä kanssa Kesäsaareen. Siitä alkaa leikkisän pennun tutustuminen saaren eläimiin. Mutta miten hassuilta ne näyttävät ja mitä kaikkea kummallista puuhaavat! Vai mitä pitäisi ajatella kauriista, jonka päässä kasvaa puu? Tai sorsasta, joka keittää munia päivälliseksi? Onneksi Bosse tutustuu jo ensimmäisenä päivänä Neroon, saarella asuvaan vanhaan koiraan, joka tarpeen tullen selittää oudot asiat oikein päin. Uuden ystävänsä opissa Bosse oppii paljon uutta saaren eläinasukeista, kunnes kesä vaihtuu syksyksi ja Bossen on jätettävä Kesäsaari ja uusi ystävänsä. Nero pysyy kuitenkin Bossen mielessä - vai oliko koiratoveri mielikuvituksen tuotetta alun pitäenkin?

Bosse ja Nero Kesäsaarella katselee ympäröivää eläinmaailmaa hurmaavasti pienen koiranpennun silmin. Kirja sisältää 30 huumorin sävyttämää tarinaa, joissa uusi ja vanha lyövät tassua ja jossa jokaisella sivulla on salaisuus. Tarinoita kuvittavat etsaustekniikalla tehdyt nostalgiset eläinpiirrokset ja Lauri Erikssonin ottamat valokuvat. Teoksen graafisen ilmeen on suunnitellut Jarkko Talonpoika.

tanelitappinen.jpg 
Sandström, Tuula : Taneli Tappinen

Taneli Tamminen on lyhyt ja hentorakenteinen tokaluokkalainen, jota luokkakaverit haukkuvat Tapiksi ja Tappiseksi. Vanhempia nimittely kauhistuttaa enemmän kuin poikaa itseään, ja niin urheiluhenkisen perheen kuopukselle aletaan hakea jotain "vahvistavaa" harrastusta. Isä puhuu jalkapallon ja äiti baletin puolesta. Taneli itse haluaisi sirkuskouluun, mutta päätyy judokurssille, viisaan sensein, herra Kinuskin oppiin.

Kehitys tatamilla onkin vauhdikasta, joskin kommelluksia ja kompastumisiakin riittää. Tarina huipentuu vyökokeeseen, jossa Taneli saa vastaansa itseään kookkaamman ja hieman pitemmälle ehtineen judokan. Tanelin vahvuudeksi osoittautuu lyhyt vipuvarsi ja pitkä pinna. Kannustajien joukossa katsomossa on uusi ystävä, naapurin kolmasluokkalainen Tuuli. Useita lastenkirjoja sanaillut Tuula Sandström on itse judoka. Hän kirjoittaa riemukkaasti urheiluharrastuksen kömmähdyksistä sekä riemuista, ystävyydestä ja muista tosista jutuista.