Tarkenna hakua

Vuoden 2010 Kirjava Kettu -ehdokkaat

Vuonna 2010 Kirjava Kettu -palkinnon voitti Eppu Nuotio kirjallaan Kingi karkuteillä.

Tärisevä traktori   

Hirvonen, Hannu : Tärisevä traktori

Murisevan metsän hiirilapset kertovat pikku krokotiilille, että he opiskelevat kieliä. Linnut opettavat hiirille saksaa, ranskaa, mandariinikiinaa ja suahilia. Traktoria hiiret oppivat suoraan ystävältään traktorilta. Pikkuinen krokotiili naureskelee ensin hiirilasten jutuille. Eräänä yönä hän kuitenkin lähtee seuraamaan outoa ääntä ja törmää surulliseen traktoriin. Tai kraktoriin, kuten krokotiili sanoo. Traktori kun on niin kauhean vaikea sana. Pian maatilan isäntä huomaa traktorin karanneen. Tarvitaan taas eläinten yhteistyötä, neuvottelutaitoa ja tietenkin vähän krokotiilin ärinää. Tärisevä traktori kertoo vieraan kohtaamisesta ja siitä, miten annettu apu kääntyy auttajankin iloksi. Lisäksi kirja opettaa lukusanat yhdestä kahteentoista traktorien kielellä.

Minä ja Muro   

Kujanpää, Mari : Minä ja Muro

Sydämeenkäypä, oivaltavasti kuvitettu tarina Lauha-tytöstä näyttää lapsen mielikuvituksen voiman. Yhdeksänvuotiaan Lauhan paras ystävä on leikkikarhu Muro. Se ei ole mikään tavallinen nalle. Tavalliset nallet virnistävät, mutta Muro on surullinen. Ehkä siksi Lauha pitää siitä niin paljon. Muro ymmärtää yksinäisen Lauhan murheita, ja Muron kanssa voi viettää syntymäpäiviä ja opetella soittamaan leikkipianoa. Sitten kouluun tulee työharjoitteluun Heta, joka puhuu Lauhalle kuin kaverille. Ja tykkää piirtämisestä ja tarinoiden kertomisesta yhtä paljon kuin Lauha.

Ystäväni Pasilli   

Lipasti, Roope : Ystäväni, Pasilli

Yhdeksänvuotias Tommi rakastaa juoksemista. Varsinkin nyt, kun hän ei siihen enää pysty. Sen sijaan Tommi makaa pitkiä tunteja sairaalassa ja miettii, minne ihmeeseen sillä autoilijalla oli niin kiire? Sitten eräänä yönä Tommin sängyn alta kömpii esiin kummallinen otus, pelkkää perunasäkkimahaa ja pullopohjalaseja. Sen ihokin on karvaista rahkamökkylää. Otus esittelee itsensä Pasilliksi, ensimmäisen arvomerkin pelastajabakteeriksi. Uuden ystävänsä avulla Tommille avautuu öisen sairaalan ihmeellinen maailma. Ihmepilleröisten voimalla hän pystyy valojen sammuttua juoksemaan kuin kuka tahansa. Mutta öisillä käytävillä liikkuu muitakin. Pahimpana kaikesta ilkeitä fasilleja. Niiden lempihuvi on pikkuvauvojen mädättäminen. Tommin ja Pasillin on tehtävä fasillinpitävä suunnitelma. Ystäväni, Pasilli on lämmin kuvaus rohkeudesta, mielikuvituksesta ja omien mahdollisuuksien löytämisestä. Sen on kuvittanut Ulriikka Lipasti.

Milja nikkaroi   

Niemelä, Reetta : Milja nikkaroi

Vuole pajupilli, nikkaroi puujalat tai solmi kaulanauha ulpukasta! Rakenna maja puuhun tai tee siilille talvitupa!

Miljan ja hänen ystävänsä Jakobin aika ei käy Mansikkamökillä ikinä pitkäksi, sillä vaari on hyvä keksimään puuhaa kaikkina vuodenaikoina, niin sisällä kuin ulkona. Kirjan parinkymmenen nykypäivään sovelletun, perinteisen nikkarointi- ja askarteluohjeen toteutus ei edellytä kalliita materiaaleja tai työvälineitä – sen sijaan aikuisen mukanaoloa tarvitaan. Kirjan yksityiskohtaiset työohjeet on laatinut Erkki Mäkiö.

Kingi karkuteillä   

Nuotio, Eppu : Kingi karkuteillä

Hau! Sohvankokoinen Kingi-herra neli- ja kaksijalkaisine ystävineen hurmaa niin tytöt kuin pojatkin.

Kingi on hyvin tyytyväinen elämäänsä saaressa. Kunnes eräänä päivänä kotitiellä seisoo peuralauma. Kun kukaan ei tee elettäkään hätistääkseen noita omenapuiden syöjiä tiehensä, se päättää hoitaa asian. Ja häipyy peurojen perässä pihamaalta ilman lupaa. Karkumatkallaan Kingi tapaa outoja otuksia: hajamielisen mäyrän, vihaisen supikoiran ja uhkarohkean kuutin. Kun se viimein palaa uupuneena kotiin, hämmästys on suuri. ”Jaha”, Kingi ajattelee. ”Täällähän ei ole minua edes kaivattu... Noh, mikäs siinä, jatkan omatoimimatkailua ja siinä sivussa laajennan hieman reviiriäni…”

Karhukirjeitä kotiväelle   

Parkkinen, Jukka : Karhukirjeitä kotiväelle

Otso on tähän mennessä kirjoittanut kaverilleen Karvoselle sata kirjettä. Niissä hän on kertonut tapahtumista Amalia-tädin luona Karhumäessä - ja raportoinut vähän muualtakin kuten maailmanympärimatkalta tädin kanssa.

Nyt myös Karvonen on päässyt Karhumäkeen ja tutustuu paremmin Amalia-tätiin, konstaapeli Oiva Karhuseen, oopperalaulaja Aarian Oopperaan ja muihin karhumäkeläisiin. Kyllä Karvosella on ihmettelemistä, kun hän ja Otso siivoavat tädin pimeää vinttiä, kantavat pestävät astiat ulos odottamaan rankkasadetta tai käyvät opastetulla kiertokäynnillä poliisilaitoksen putkassa. Koska Karvonen on Otson seurassa, hänelle ei tarvitse selostaa tapahtumien kulkua. Sen sijaan Otso kirjoittaa kotiväelle, sillä jaettu ihmetys on aina parempi kuin pussillinen ällistyksiä omassa päässä.

Siti-jänis ja Kesä-kissa   

Sandström, Tuula : Siti-jänis ja Kesä-kissa

Siti on pikkuinen kaupunkijänis, jonka perhe päättää eräänä kesäaamuna muuttaa Metsään, rautatien taakse. Matkalla Siti eksyy ja joutuu palaamaan yksin vanhaan Kotikoloon.

Kohta sinne kurkkii reipas tyttökissa Kesä, ja heti alkaa tapahtua! Puisto vempaimineen houkuttelee yltiöpäisiin temppuihin. Mitä kissa edellä, sitä jänö perässä, tuumii ennakkoluuloton Siti. Hassutteleva kisailu yllyttää kokeilemaan omia rajojaan, ja ystävyys vahvistuu. Hulluttelevan parivaljakon bongaa mies, joka etsii kameransa tähtäimeen julkkishuuhkaja Bubia. Nyt lööppeihin päätyy erikoinen eläinpari – eikä Bubikaan jää toimettomaksi...

Tutkimusmatka sademetsään   

Sääksjärvi, Ilari E. & Karhilahti, Ari : Tutkimusmatka sademetsään

Tutkimusmatka sademetsään on tietokirja jännittävistä eläin- ja kasvilajeista, tutkimusmatkoista ja kadonneista valtakunnista kiinnostuneille lapsille ja nuorille.

Kirja vie lukijan tutkimusmatkalle Amazoniaan, joka on maapallon laajin sademetsäalue. Etelä-Amerikassa levittäytyvä Amazonia tunnetaan vielä huonosti. Se kätkee sisäänsä suuren määrän salaisuuksia, jotka ovat kiehtoneet lukuisia tutkimusmatkalilijoita. Amazoniassa elää paljon mielenkiintoisia eläin- ja kasvilajeja. Se on myös koti monille alkuperäiskansoille, joiden tulevaisuus riippuu täysin sademetsän kohtalosta.

Isomursu ja pikkumursu   

Uotila, Maire : Isomursu ja Pikkumursu

Ihana retrohenkinen kuvasatukirja suoraan 1970-luvulta. Tarina kertoo Mursujen perheestä, jossa isä on merikapteeni. Kun pikkumursu pääsee isän kyytiin laivalle, hän näkee ja kokee ties vaikka mitä. Svengaavan eläväinen kuvitus vie mennessään niin pienet kuin isommatkin lukijat, ja kuvituksen nostalgia iskee erityisesti 60- ja 70-luvun lapsiin.