Tarkenna hakua

Aurinkomatto

Aurinkomatto on Kaarinan mattotehtaan 1950- ja 1960-lukujen taitteessa valmistama neulehuopa. Tekijä on tuntematon. Teoksen on kaupungille lahjoittanut toimitusjohtaja Matti Leimu. Aurinkomatto on Kaarinan Kehityksen toimitiloissa.

Kaarinan mattotehtaan perustaminen

Tehtailija Erik Johnsson nimitettiin 1950 kuolleen äitinsä Aline Grönbergin omistamien Turun Vanun ja siihen liittyvien yritysten johtoon. Hän oli muuttanut Kaarinan Lemunniemelle vuonna 1938 ja jo vuonna 1952 hän osti kotitonttinsa vierestä lisämaata. Perustettuaan  Oy Suomen Wiltonteollisuus –  Finska Wiltonidustri Ab:n hän rakensi uudelle tontille mattotehtaan. Mattotehtaan koneet ostettiin  Englannista. Tehdas työllisti parhaimpina aikoinaan hieman alle 30 henkilöä. Tehtaassa valmistettiin Wilton- ja bukleemattoja, liukustop'ia, neulehuopaa ja loppuaikoina myös verhoja. Wiltonmattoja tuotiin myös jonkun verran Englannista. 

Mattotehdas lopetettiin 1970-luvun loppupuolella ja Suomen Wiltonteollisuuden koko osakekanta tehtaineen ja tontteineen  myytiin joulukuussa 1971. Aikavälillä 1971 – 2001 tehtaan omistus vaihtui muutaman kerran ja niinä aikoina huomattavin vuokralainen tehdasrakennuksessa oli rengasnastojen valmistaja Scason Oy.

Matti Leimun aika

Lujitemuovivalmistaja Matti Leimu tuli vuokralaiseksi vuonna 1982 ja vuonna 2001 hän osti  Kaarinan mattotehtaan kiinteistöineen Muotti-Matti Oyn omaan teollisuuskäyttöön.

Matti Leimu on koko elämänsä työskennellyt purjeveneiden parissa. Hän on valmistanut niitä  Joensuussa, Paraisten Kirjalassa sekä Kaarinassa. Hän valmisti veneiden mallit ja muotit. Pitkäaikainen yhteistyö Kaarinan kulttuuripalkinnolla (2001) palkitun venesuunnittelija Guy Lönngrenin kanssa tuotti pitkän sarjan veneitä, joista valmistusarjoista Guyline 95 oli pisin.  Lönngrenin One 40 sai suurta huomioita ja sille myönnettiin Pro Finnish Design muotoilupalkinto. Senkin rakensi Matti Leimu.

Muotti-Matti siirtyi 2000-luvun alussa veneiden sarjatuotannosta prototyyppeihin. Veneiden lisäksi Muotti-Matissa valmistettiin alihankintana Keskolle suuret määrät veneen lestejä ja muotteja, Sisu-Autolle jonkun verran autojen kojelautoja ja lokasuojia sekä Valtran traktoreihin korkeaa ammattitaitoa vaativia lasikuituosia. Muotti-Matin erikoisin haaste oli lasikuituosat suomalaisiin tutkimussukellusveneisiin, hyvänä esimerkkinä Ranuanjärven ”Kultainen taimen”.

Eräs venealan huippuluokan asiantuntija on sanonut Matti Leimun työtavasta, ammattitaidosta ja luotettavuudesta: ”Suomen paras lestien ja muottien tekijä!”

Teksti: Olli Kauremaa