Tarkenna hakua

Kaarina Stonehenge

Pyhän Katariinan puistossa olevan Kaarina Stonehenge kokonaisuuden suunnitteli vuonna 1996 Paula Suominen.

Taiteilija muistelee prosessia näin:

Tavoitteena oli tuolloin muodostaa rakennuksista avautuvaa "katselupihaa", joka olisi myös käytännöllinen "kulkupiha" eri puolilta tuleville jalankulkijoille. Joka toimisi kaikkina vuodenaikoina ja olisi kestävä. Valitsin luonnonkivimateriaalin vastapainoksi laajoille betonipinnoille. Stonehenge kivipihan idea oli hakea kontrastia tien hallitsemaan maisemaan ja luoda mentaalisia yhteyksiä luontoon ja luonnolliseen maisemaan.

Kiven "ankara" sommittelu luo vastapainoa teiden hallitsemaan maisemaan, mutta itse kuvion sisällä hain ihmiselle sopivaa mittakaavaa. Kivipihan avulla halusin rakentaa teistä ja paikoitusalueesta erottuvan pienen tilan, joka on kuitenkin vahva, paikan jossa voi kulkea tai hengailla, ainakin kesällä. Talvella lumi, jos sitä on, hallitsee tilaa ja tekee paikan omanlaisekseen. 

Muistaakseni suunnitelin yksittäisiä riippakoivuja tai ainakin riippaoksaisa pienpuita, useampiakin, mitä tilassa nyt näyttää olevan. Tavoitteena oli luonnonkiven kovan materiaalin yhdistäminen kevyeen kasvimateriaaliin. Riippakoivuthan toimivat hyvin talvellakin kevyessä olomuodossaan, ja kesällä ovat aivan ihastuttavia! Ja nimenomaan pienpuina, että itse tilassa säilyisi ihmiselle sopiva mittakaava. 

Nyt kun Kaarina talo on valmistunut, Stonehenge näyttäytyy edukseen ja pääsee toteuttamaan hengailuideaansa. Olen iloinen, että Stonehenge kokonaisuus säilyi paikallaan ja sai jäädä uuden Kaarina-talon viereen. Stonehenge sai ihan uuden elämän! (Paula Suominen 6.3.2018)