Tarkenna hakua

Jaakko Luoma

fagotti

Jaakko Luoma

Jaakko Luoma aloitti fagotinsoiton kotikaupungissaan Lohjalla Matti Tossavaisen johdolla 11-vuotiaana. Myöhemmin hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa László Haran ja Jussi Särkän sekä Pariisin konservatoriossa Pascal Gallois'n johdolla. Lisäksi väsymätön itseopiskelu, musiikin kuuntelu ja useat mestarikurssit ovat olleet korvaamattomia hänen kasvulleen muusikkona.

Jaakko Luoma on palkittu Uudenkaupungin Crusell-kilpailussa sekä Münchenin ARD-kilpailussa (kolmas palkinto vuonna 2001). Vuonna 2001 Crusell-seura myönsi hänelle Crusell-palkinnon.

Jaakko Luoma kiinnitettiin Tapiola Sinfoniettaan jo 20-vuotiaana vuonna 1993. Vuosina 1996-1998 hän toimi Orchestre de Paris'n soolofagotistina, mutta halusi kuitenkin lopulta palata kotimaahansa. Niin ikään vuosina 2001-2003 hän toimi Berliinin Radion Sinfoniaorkesterin (Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin) soolofagotistina, mutta päätti jälleen palata Suomeen ja Tapiola Sinfoniettaan, jossa hän toimii nykyään fagotin äänenjohtajana.

Jaakko Luoma on esiintynyt solistina ympäri Suomea ja Eurooppaa ja on säännöllinen taiteilijavieras useilla kamarimusiikkijuhlilla, mm. Kuhmon kamarimusiikissa ja Kemptenin CLASSIX-festivaalilla. Hän opettaa fagotinsoittoa Sibelius-Akatemiassa. Lisäksi hän esiintyy aktiivisesti historiallisin soittimin, mm. Ensemble Schratin, Suomalaisen Barokkiorkesterin, Helsingin Barokkiorkesterin sekä Espoon barokin konserteissa.

Vuonna 2009 ilmestyi BIS-levymerkiltä hänen levytyksensä Carl Maria von Weberin teoksista fagotille ja orkesterille kapellimestari Jean-Jacques Kantorowin ja Tapiola Sinfoniettan kanssa; levy on saanut ylistäviä arvioita ympäri maailmaa. Keväällä 2019 ilmestyy hänen levytyksensä Mozartin, Hummelin, Rossinin ja Winterin fagottikonsertoista yhdessä Tapiola Sinfoniettan ja konserttimestari Janne Nisosen kanssa. Levyn julkaisee levy-yhtiö Ondine.