Tarkenna hakua

Eeva Rysä

sello

Rysa.jpg

Eeva Rysä  (s.1963) aloitti sellonsoiton opinnot Oulun konservatoriossa opettajinaan Esko Laapas ja Lauri Laitinen. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa Erkki Raution johdolla sekä Edsbergin musiikki-instituutissa Tukholmassa opettajanaan Frans Helmersson. Jatko-opinnot Lontoossa William Pleethin oppilaana. Mestarikursseja ja opintoja myös Tibor de Machulan, David Geringaksen, Siegfried Palmin ja Daniel Shafranin johdolla.

Solistidiplomi Tukholmassa 1987, sellosoiton A-tutkinto 1988, ja musiikin maisterin tutkinto Sibelius-Akatemiassa 1998. Ensikonsertti Helsingissä 1990.

Eeva Rysä on Radion sinfoniaorkesterin 2. soolosellisti, ja soittanut orkesterissa vuodesta 1989. Hän on toiminut Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa  1992-2007, sekä Gävleborgin sinfoniaorkesterin soolosellistinä 1987-88.  Hän on Suomalaisen kamariorkesterin jäsen. Jukka-Pekka Sarasteen johtama orkesteri on keskiössä Tammisaaren kesäkonsertit-festivaalilla.

Eeva Rysä soittaa useissa kokoonpanoissa. Hän on esiintynyt Suomessa ja ulkomailla  solistina ja kamarimuusikkona.Viime vuosien esiintymisistä mainittakoon: Ankunft: Neue Musik-festivaali Berliinissä ja Uuden musiikin lokakuu Oulussa vuonna 2012, Mark Andren sävellyskonsertti Wissenschaftskolleg zu Berlin sekä soolokonsertti Berliinin Suomi-instituutissa 2013,  kamarimusiikkikonsertit Reykjavikissa (Trio Tei), sekä resitaali pianisti Ilmo Rannan kanssa Kirkko soikoon-festivaalilla Helsingissä keväällä 2014.

Vuoden 2015 aikana Eeva Rysä esiintyi Helsingin Musiikkitalossa mm Jouni Hirvelän sävellyskonsertissa, Rso:n kamarimusiikkisarjassa, sekä uuden musiikin Klang-sarjassa.

Suomen solistiyhdistyksen järjestämän konsertin piti lokakuussa Temppeliaukion kirkossa Duo Tierkreis lyömäsoitintaiteilija Kazutaka Moritan kanssa.

Eeva Rysä kuuluu myös Wegelius kamarijousiin, joka konsertoi säännöllisesti Helsingissä omalla konserttisarjallaan G18:ssa.  Joulukuussa hän konsertoi Sibelius- Akatemian konserttisarjassa Ackord- jousikvartetin kanssa. 2016 duo Tierkreisin konsertti Sibelius-Akatemian sarjassa (Saariaho, Pietilä, Curran, Wuorinen).

Pedagogina Eeva Rysä on kouluttanut nuoria sellistejä Orkester Nordenissa, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterissa sekä Helsingin Metropoliassa. Hän on mukana myös Radion sinfoniaorkesterin ja Sibelius- Akatemian yhteisessä kisälliohjelmassa.

Suomalaisen kamariorkesterin piiristä syntyi vuonna 2013 Ackord-kvartetti. Eräs yhtyeen tärkeä toimintamuoto on koululaiskonsertit, joiden kautta tarjotaan musiikkia vuosittain Raaseporin kunnan kaikille 3-luokkalaisille.

Eeva Rysä on levyttänyt suomalaista ja ranskalaista musiikkia Moto-nimisellä cd:llä pianisti Jouko Laivuoren kanssa (Alba).