Tarkenna hakua

Tiedote 2.5.2014

Sähköinen potilastiedon arkisto käyttöön toukokuussa

Potilastiedot tallennetaan jatkossa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon, josta ne voidaan potilaan suostumuksella luovuttaa katsottavaksi muille hoitoon osallistuville terveydenhuollon yksiköille. Potilastietojen arkisto tarjoaa kansalaisille mahdollisuuden tarkastella omia potilastietojaan tietokoneeltaan vaivattomasti, ajasta ja paikasta riippumatta. Palvelu ei ole vielä käytössä koko maassa, vaan laajenee vähitellen.

Kaarina ottaa Potilastiedon arkiston käyttöön toukokuun 2014 aikana.

 

Hoidon laatu ja tiedonkulku paranevat

Potilastiedon arkisto parantaa potilasturvallisuutta ja mahdollistaa hoitotietojen saatavuuden terveydenhuollon eri organisaatioissa. Kun potilastiedot ovat yhdessä paikassa, voidaan välttää päällekkäisiä tutkimuksia ja hoitoja sekä varmistaa, että saat oikeanlaista hoitoa kaikissa terveydenhuollon yksiköissä, myös mökkipaikkakunnallasi tai kotimaassa matkustaessasi.

Potilastiedon arkiston Omakanta-palvelu kansalaisille

Pääset tutustumaan Potilastiedon arkiston Omakanta-palveluun  www.kanta.fi/omakanta, jonne kirjaudutaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteella. Kun kuittaat Potilastiedon arkiston informaation saaduksi Omakanta-palvelussa, nopeutat asiointiasi terveydenhuollossa. Jos et voi käyttää Omakantaa, informaatio annetaan Sinulle seuraavalla käynnilläsi.

Omakanta-palvelussa voi antaa suostumuksen siihen, että potilastietojasi voidaan tarvittaessa luovuttaa muille terveydenhuollon organisaatiolle. Voit myös kieltää potilastietojesi luovuttamisen. Suostumus ja kielto ovat voimassa toistaiseksi ja niitä voi muuttaa milloin tahansa. Siellä voi katsella omia sähköisiä potilastietoja ja tulostaa niistä yhteenvedon. Sinne tallentuvat mm. lääkärien ja hoitajien kirjaamat tiedot, laboratoriotulokset ja sähköiset reseptit.

Tietosi ovat turvassa

Omakanta-palvelusta voit tarkistaa, missä terveydenhuollon organisaatioissa tai apteekeissa tietojasi on käsitelty sekä mihin terveydenhuollon yksiköihin tietojasi on luovutettu. Potilastietojen käyttöä ja luovuttamista seurataan tarkasti ja järjestelmään jää aina merkintä, kun tietojasi käsitellään.

Kaikkia arkistossa olevia potilastietoja käsitellään luottamuksellisesti ja turvallisesti. Tiedonsiirto terveydenhuollon ja valtakunnallisen potilastiedon arkiston välillä tapahtuu salattuna. Potilastiedon arkistoon tallennettuja potilastietoja saavat käsitellä ainoastaan terveydenhuollon ammattihenkilöt, jotka osallistuvat hoitoosi.

Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon -esite