Tarkenna hakua

Verinäytteeseen valmistautuminen

Ohjeita veräytteeseen valmistutumiseen

  • Näytteenottoa edeltävänä päivänä saa syödä tavallisesti.
  • Alkoholipitoisia juomia ei saa nauttia.
  • Klo 22.00 jälkeen illalla ei saa nauttia enää ruokaa, kahvia eikä teetä, myös tupakointi on kielletty.  Lasillisen vettä saa juoda.
  • Ennen näytteenottoa oltava hereillä vähintään tunti.
  • Laboratorioon tullessa on vältettävä merkittävää fyysistä rasitusta.Joka tapauksessa istutaan jonkin aikaa ennen näytteenottoa.
  • Paras näytteenottoaika on aamupäivällä.
  • Aamulla ei saa ottaa sellaisia lääkkeitä, jotka voi jättää otettavaksi näytteenoton jälkeen, varsinkin jos tutkitaan lääkeainepitoisuuksia.


PERUSTELUT:

Laboratoriotutkimusten tuloksia verrataan yleensä nk. viitearvoihin eli samanikäisiltä terveiltä henkilöiltä peräisin oleviin "normaaliarvoihin".
Jotta tulokset olisivat luotettavia, on välttämätöntä pyrkiä välttämään sellaisia häiriötekijöitä, joiden tiedetään vaikuttavaan tuloksiin.  Tässä valmistautumisohjeessa on huomioitu nämä keskeisimmät yleiset häiriötekijät.

Koska monien laboratoriotutkimusten tulos vaihtelee vuorokaudenajan mukaan, saadaan luotettavimmat ja vertailukelpoisimmat tulokset jos näyte otetaan aamupäivällä.  Moniin tuloksiin vaikuttaa myös asento (ts. onko oltu seisten, istualla vai makuulla ennen näytteenottoa).

Viitearvot tunnetaan parhaiten istuvaan asentoon liittyen, joten näytteet tulee ottaa siten, että tutkittava henkilö istuu n. 15 min. ennen näytteenottoa.  Huomattava fyysinen rasitus ja muutaman tunnin sisällä ennen näytteenottoa tapahtunut ateriointi vaikuttavat myös merkittävästi moniin laboratoriotutkimuksiin.

Mikäli edellä olevia ohjeita ei voi noudattaa, asiasta olisi hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa.