Tarkenna hakua

Kuukautisongelmat

Jos sinulla on murheita kuukautisiin liittyen, voit aina olla yhteydessä ehkäisyneuvolan terveydenhoitajaan. 

Äkillinen voimakas alavatsakipu ja/tai runsas kirkas verinen vuoto vaatii aina päivystävän lääkärin arvion.

Suomalaisilla tytöillä kuukautiset alkavat normaalisti 10–16 vuoden iässä ja keskimäärin noin 12–14 -vuotiaana. Alkamisikään vaikuttaa perinnölliset syyt, ravitsemus ja liikunta. On normaalia, että kuukautiset ovat ensimmäiset 2-3 vuotta epäsäännölliset. Kuukautiskivut ja vuotomäärä vaihtelevat yksilöllisesti.

Jokaisen naisen tulisi pitää omista kuukautisistaan vuotopäiväkirjaa. Normaali kuukautiskierto on 23–35 vrk. Kierto lasketaan kuukautisten 1. vuotopäivästä seuraavien kuukautisten 1. vuotopäivään. Useilla naisilla siinä on joidenkin päivien vaihteluja. Tämä on normaalia. Vuotopäiviä on normaalisti 2-8 vrk, keskimäärin n. 5 päivää.

Väestöliitto - Kuukautiset

Epäsäännöllinen kuukautiskierto, kuukautisten puuttuminen ja välivuodot

Harvat kuukautiset (oligomenorrea) tulevat n. 5 viikon - usean kuukauden välein.

Tiheät kuukautiset (polymenorrea) tulevat alle 23 päivän välein. Tämä on tavallista nuorilla tytöillä ja 40-45 -vuotiailla naisilla.

Kuukautisten puuttumisesta (amenorrea) puhutaan, jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä tai kuukautisia ei ole tullut puoleen vuoteen. Kuukautisten jäädessä pois, on aina tehtävä raskaustesti jos yhdyntöjä on ollut.

Välivuodolla (metrorragia) tarkoitetaan kuukautiskierron välillä esiintyvää tiputtelevaa vuotoa joka voi määrältään olla niukkaa tai runsaampaa ja kestoltaan vaihtelevaa. Välivuotoa voi tulla kuukautiskierron keskivaiheella munasolun irtoamisen yhteydessä ja se on normaalia. Välivuotojen taustalla voivat olla myös gynekologiset tulehdukset ja tautitilat (endometrioosi), jotkin yleissairaudet tai lääkkeet. 

Terveyskirjasto - Epäsäännölliset kuukautiset

Terveyskirjasto -Kuukautisten puuttuminen

Terveyskirjasto - Välivuodot

Kuukautiskivut

Lähes kaikilla naisilla on lieviä kuukautiskipuja. Kivuliaista kuukautisista (dysmenorrea) kärsii 5-15 % naisista. Kipu alkaa yleensä kuukautisten alkamispäivänä ja kestää 1-2 päivää. Kipu on usein erittäin häiritsevää, se voi säteillä selkään ja reisiin. Siihen voi liittyä päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua, ripulointia, huimausta ja ilmavaivoja. Kuukautiskipuja voi hoitaa itse tulehduskipulääkkeellä kuten ibuprofeiinilla. 

Voimakkaiden, elämänlaatua haittaavien kuukautiskipujen takana voi olla gynekologinen sairaus, kuten endometrioosi (kohdun limakalvon sirottumatauti). Tässä sairaudessa kohdun limakalvoa kasvaa kohdun ulkopuolella. Limakalvopesäkkeet reagoivat kohdun limakalvon kaltaisesti kuukautiskierron aikana. Kivun lisäksi saattaa esiintyä välivuotoja. 

Terveyskirjasto - Kuukautiskivut

Terveyskirjasto - Endometrioosi

Kuukautisten siirtäminen

Kuukautisten siirto voi joskus olla aiheen matkan, tärkeän tapahtuman tai sairauden vuoksi.Jos tarvitset kuukautisten siirtoon apua, voit olla yhteydessä ehkäisyneuvolaan.

Terveyskirjasto - Kuukautisten siirto