Tarkenna hakua

Lapsettomuus

Lapsettomuustutkimuksiin ryhdytään, kun raskautta on yritetty aktiivisesti vähintään vuoden ajan. Tahattomasta lapsettomuudesta kärsii 15% pareista. 

Hedelmättömyyden syy johtuu arviolta 25 % naisesta, 25 % miehestä ja 25 % molemmista. 25 %:ssa syytä ei tiedetä. Tavallisimpia syitä hedelmättömyyteen ovat heikentynyt sperman laatu, endometrioosi, ovulaatiohäiriöt ja munanjohdinviat. Myös yleissairaudet, kuten diabetes, epilepsia, tulehdukselliset suolistosairaudet ja keliakia saattavat heikentää hedelmällisyyttä. Yli- ja alipaino heikentävät erityisesti naisten hedelmällisyyttä ja lisäävät keskenmenon riskiä. Miesten ylipaino heikentää sperman laatua.

Elintavoista runsas tupakointi heikentää sperman laatua ja munasarjatoimintaa. Alkoholin käyttö voi heikentää miehen ja naisen hedelmällisyyttä. Miehen hedelmällisyyttä voivat häiritä kivesten ja lisäkivesten tulehdukset, laskeutumattomat kivekset, kiveskohjut, vammat ja kivesten kiertymät. Anaboilisten steroidien käyttö aiheuttaa suurimmalle osalle siittiötuotannon vähenemisen ja voi johtaa täydelliseen siittiökatoon.

Lapsettomuushoitoihin pääsevät TYKS:n lapsettomuusklinikalle seuraavin hoitokriteerein:

  1. Kaikki sellaiset eri sukupuolta olevat avio- tai avoparit jotka ovat aktiivisesti yrittäneet raskautta vähintään vuoden ajan siinä onnistumatta.
  2. Nainen on alle 40-vuotias.
  3. Jos pariskunnalla on hoitojen ennustettavuutta huonontavia elämäntapoja kuten     tupakointia, päihteiden käyttöä tai merkittävää yli- tai alipainoa. Näihin elämäntapoihin tulee tehdä ensin muutos ennen kuin hoitoihin pääsee.
  4. Hedelmöityslaki kieltää tekemästä lapsettomuushoitoja, mikäli on aiheellista epäillä, että hoidosta tai raskaudesta koituu naiselle tai sikiölle merkittävä terveydellinen vaara.
  5. Laissa on myös kiellettyä hoitaa, mikäli toinen pariskunnasta on naimisissa muun kuin hoitoa hakevan henkilön kanssa.
  6. Laissa on myös kielletty antamasta hedelmöityshoitoa, mikäli on aihetta epäillä, että syntyvälle lapselle ei ole tarjota tasapainoista kehitystä. Mikäli epäily syntyy,hoitomahdollisuuksien arvioimiseen tarvitaan sosiaalityöntekijöiden kannanottoa ja/tai psykiatrin tekemä vanhemmuuden arviointia.

Kun pariskunta haluaa lapsettomuushoitoihin, varataan aika ehkäisyneuvolan terveydenhoitajan vastaanotolle, jonne toivotaan molemmat puolisot haastatteluun. Aikaa haastattelun tekemiseen menee n. 60minuuttia. Tämän jälkeen tehdään laboratoriotutkimuksia ja varataan aika lääkärille, joka tekee arvion perusteella lähetteen TYKS:n lapsettomuuspoliklinikalle. Sieltä tulee pariskunnalle kutsu kotiin. Aikaa tähän saattaa mennä useita kuukausia.

Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti tilanteiden mukaan.

Lisätietoja:

VSSHP - Lapsettomuus

Terveyskirjasto - Lapsettomuus

Finlex - Laki hedelmöityishoidoista