Tarkenna hakua

Synnytyksen jälkeinen ehkäisy

Raskaaksi tulemisen mahdollisuus saattaa palautua yllättävän pian synnytyksen jälkeen. Ehkäisyä tarvitaan, vaikka äiti imettäisi eivätkä kuukautiset olisi vielä synnytyksen jälkeen alkaneet tai raskaaksi tuleminen olisi aiemmin ollut haastavaa. 

Synnytyksen jälkeen imettävälle äidille sopivia ehkäisymenetelmiä ovat kondomi, minipillerit, ehkäisyimplantti sekä kierukat:

  • Kondomi kannattaa ottaa käyttöön jo ensimmäisestä synnytyksen jälkeisestä yhdynnästä alkaen. Jos emättimen limakalvot ovat kuivat, kondomin kanssa voi käyttää vesiliukoista ja silikonipohjaista liukuvoidetta.
  • Minipillerit voidaan aloittaa heti synnytyksen jälkeen. Useimmiten minipillerit aloitetaan jälkitarkastuksen yhteydessä.
  • Ehkäisyimplantti voidaan asettaa ehkäisyneuvolassa tai synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä, mikäli näin on ennalta sovittu äitiysneuvolassa. Ehkäisyimplanttia voi käyttää heti synnytyksen jälkeen.
  • Kierukka (minihormoni-, hormoni -, tai kuparikierukka) voidaan asettaa ehkäisyneuvolassa, kun synnytyksestä on kulunut neljä kuukautta.  Siihen saakka ehkäisystä on huolehdittava kondomilla tai minipillereillä.

Myös imettävä äiti voi tarvittaessa turvautua hormonaaliseen jälkiehkäisyyn, mikäli ehkäisyn käytössä on ollut yhdynnän aikana puutteita tai ongelmia. Jälkiehkäisyn käytön jälkeen on kuitenkin pidettävä imetystaukoa valmisteen ohjeen mukaisesti. Reseptivapaita jälkiehkäisypillereitä saa apteekista, pakkauksen ohjeisiin kannattaa tutustua huolellisesti.

Yhdistelmäehkäisyn voi aloittaa aikaisintaan 3 kk kuluttua synnytyksestä, jos äiti ei imetä.

Raskauden ehkäisyyn liittyvistä asioista voit keskustella jälkitarkastuksen yhteydessä äitiysneuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa tai ottamalla yhteyttä suoraan ehkäisyneuvolaan.