Tarkenna hakua

Tiedote 12.5.2017

Littoistenjärven kunnostuskäsittely loppusuoralla

Keskiviikkona 10.5.2017 alkoi Littoistenjärven kunnostuskäsittely. Vuosia kestäneen tuloksettoman puhdistustyön jälkeen Littoistenjärven hoitokunta päätyi kemialliseen puhdistustapaan. Littoistenjärveä kunnostetaan lisäämällä veteen saostuskemikaalia (polyalumiinikloridi PAX XL-100), joka sitoo ravinteita. Käsittely on pian valmis ja lopputulos vaikuttaa odotetunlaiselta.

Keskiviikkoillasta saakka on Littoistenjärvellä ollut ympärivuorokautisesti kaksi moottoroitua alusta suorittamassa kunnostuskäsittelyä. Työ alkaa olla nyt loppusuoralla; se valmistuu illan kuluessa.  Tuoreeltaan rannalta kommentoi Kaarinan kaupungin ympäristönsuojelutoimiston ympäristöinsinööri Pasi Saario: ”Järven vesi on jo nyt kirkastunut huomattavasti, kemikaalin vaikutusaikahan on vain muutamia tunteja. Ph on onnistuttu pitämään optimaalisella tasolla eikä kalakuolemia ole juurikaan havaittu. Käsittely vaikuttaisi siis onnistuneen odotetulla tavalla”, Saario hymyilee.

Littoistenjärven kunnostustyössä käytettävä isompi alus
Littoistenjärven kunnostustyössä käytetttävä isompi alus.

Kunnostustyö jatkuu talkoovoimin, kun Ristikallion koulun rannalla järjestetään talkoot tänään perjantaina 12.5. klo 16:00. Milja Vepsäläinen, Littoistenjärven kunnostuksen projektipäällikkö, kutsuu mukaan mahdolliset kiinnostuneet: ”Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, kumisaappaat jalkaan ja paikalle vaan.” Vepsäläinen kiittelee kunnostustyön aikana hyvin sujunutta viranomaisyhteistyötä. Järven hoitokunta haki ympäristölupaa aluehallintovirastolta ja Varsinais-Suomen ELY-keskus on valvonut työn edistymistä.

Kunnostuskäsittely on toteutettu koko Littoistenjärven vesialueella. Kemikaali ei aiheuta veteen levitettynä vaaraa ihmisille tai eläimille. Käsittelyn aikana ja kaksi vuorokautta sen jälkeen järvellä ei saa liikkua ilman lupaa. Näin turvataan urakoitsijan työrauha ja kemikaali ehtii vaikuttaa.

Littoistenjärvi on tärkeä virkistysalue ympäristön asukkaille. Kaarinan kaupungin viheraluepäällikkö Ossi Vesalainen kertoo, että käynnissä olevan kunnostustyön tavoitteena on parantaa järven virkistyskäyttömahdollisuuksia lämpimien säiden aikana. ”Kesäisin vesien lämmettyä ovat sinilevät jo useiden vuosien ajan vähentäneet mahdollisuuksia järven virkistyskäyttöön ja pahimmillaan olleet haitaksi rannan asukkaille”, Vesalainen jatkaa. Puhdistuksen jälkeen veden pitäisi kirkastua muutamassa päivässä. Sinilevättömästä vedestä voidaan näillä näkymin nauttia Littoisissa läpi kesän.

Littoistenjärven kirkastunut vesi näkyy jo. Tässä pienempi alus Furubergin rannan huoltopisteellään.
Littoistenjärven kirkastunut vesi näkyy jo. Tässä pienempi alus Furubergin rannan huoltopisteellään.

Lisätietoja antavat:

Milja Vepsäläinen, projektipäällikkö, 040 823 5892, e-mail: milja.vepsalainen@vahanen.com

Jukka Heikkilä, hankkeen johtaja,050 581 8361, e-mail: littoistenjarvenhoitokunta@gmail.com

Järven kuulumisia voit seurata myös:

http://www.littoistenjarvi.fi/, Facebook (Littoinen City) Twitter (@littoistenjarvi)