Tarkenna hakua

Uutinen 21.5.2019

Miten vaarautua netin vaaroihin? – Ohjeita lapsille, nuorille ja vanhemmille

Lapsille ja nuorille sopimatonta materiaalia liikkuu netissä ja sosiaalisessa mediassa. Puheeksi otto ja avoimuus aiheen käsittelyssä on tärkeää, mutta joskus asiasta keskustelu voi tuntua vaikealta ja hämmentävältä etenkin nuorimpien lasten kanssa. 

Kaarinan koulut toimittavat lähiaikoina materiaalipaketit koteihin ja opettajille aiheen käsittelyyn. Netin vaaroja käydään läpi myös tulevissa vanhempainilloissa ja rehtorit ohjeistetaan erilaisten tilanteiden varalle. Vanhemmat voivat tarvittaessa kysyä neuvoa myös opetus- ja oppilashuoltohenkilökunnalta.

Teema nousee esille lisäksi lokakuussa Kaarinan pääkirjastossa, joissa vietetään turvataitokuukautta. Tarkoitus on myös nimetä kouluihin turvataitovastaavia, jotka mm. voivat neuvoa netin turvallisessa käytössä. Näistä tiedotamme lisää myöhemmin. Olemme koonneet jo nyt tietoa ja ohjeita, joiden avulla asiaa voidaan kotona käsitellä:

Ohjeita lapsille ja nuorille

Pelastakaa Lapset: Hei nuori! Tiedätkö kuinka toimia turvallisesti verkossa?

Kyberturvallisuuskeskus: Turvallisesti netissä, lasten opas

Ohjeita vanhemmille

Pelastakaa Lapset: Autetaan lapsia toimimaan- TurvallisestiVerkossa

Kyberturvallisuuskeskus: Turvallisesti netissä - ohjeita lasten vanhemmille

Lapselle ja nuorelle sopimattoman seksuaalisen materiaalin käsittely

MLL:n vanhempainnetti

MLL: Lapsi ja netin pornografia - Ohjeita lapsen kanssa keskusteluun

Laittomista sisällöistä ilmoittaminen

Nettivihje on vihjepalvelu, jonka avulla kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen internetissä olevasta, lasten seksuaaliseen kaltoinkohteluun liittyvästä laittomasta toiminnasta. Laitonta toimintaa on esimerkiksi seksuaaliset kuvat ja videot, joissa esiintyy alaikäisiä lapsia ja nuoria.