Tarkenna hakua

Tiedote 6.6.2019

Suojatiemerkintöjä uudistetaan kuluvan vuodan aikana

Kaarinassa otetaan jo tänä vuonna tehtävissä suojatiemaalauksissa huomioon 1.6.2020 voimaan tuleva uusi tieliikennelaki. Suojatiet maalataan joko yhtenäisksi suojatieksi tai entisen malliseksi, katkonaiseksi pyörätien jatkeeksi. Väistämisvelvollisuus vaikuttaa merkitsemistapaan. Pyöräilijän väistämisvelvollisuus ilmenee uusista merkinnöistä.

1. Kokonainen / yhtenäinen suojatie maalataan, jos pyöräilijällä on väistämisvelvollisuus autoihin nähden, esimerkiksi:

  • pääkadun ylittävät suojatiet, joissa autoilijoilla ei ole pääkadun suunnassa kolmiota/stop-merkkiä
  • tasa-arvoiset liittymät, joissa autoilijoilla ei ole kolmiota/stop-merkkiä.

Pyöräilijä saa ylittää yhtenäisenkin suojatien pyörällä ajaen, mutta väistämisvelvollisuudet huomioiden.

2. Katkonainen pyörätien jatke maalataan, jos pyöräilijällä ei ole väistämisvelvollisuutta, eli autoilijat väistävät pyöräilijöitä, kuten:

  • liittymissä, joissa autoilijalla on kolmio/stop-merkki ennen suojatietä
  • aina liikenneympyröissä
  • aina liikennevaloliittymissä.

Suojateitä maalataan uudella tavalla lähinnä asfalttitöiden yhteydessä tai erittäin huonokuntoisten suojateiden uusintamaalauksissa. Vuoden 2020 aikana pyritään kaikki Kaarinan kaupungin katuverkon suojatiemaalaukset tekemään uuden lain mukaisiksi, minkä jälkeen maalaukset ovat yhtenäiset ja osoittavat selkeästi pyöräilijöiden ja autoilijoiden väliset väistämisvelvollisuudet. Myös ELY-keskus on jo toteuttanut muutamissa kohteissa Kaarinan alueella uuden lain mukaisia suojatiemaalauksia tänä vuonna.

Muutosvaiheessa maalausmerkintöjen tilanne suojateillä on sekava, minkä takia Kaarinan kaupunki pyrkii hoitamaan merkinnät kuntoon nopealla aikataululla, eikä käytetä lain sallimaa pidempää siirtymäaikaa merkintöjen tekemisessä.

Liikenneturvallisin terveisin

infrapalvelut