Tarkenna hakua

Tiedote 5.2.2019

Työpajoja, esityksiä, iltaklubeja − Ensimmäinen Runo-Kaarina-festivaali pe 8.2. − su 10.2.2019

Runo-Kaarina on Kaarinan kaupungin järjestämä valtakunnallinen runokilpailu ja nyt myös poikkitaiteellinen runofestivaali, joka järjestetään ensimmäistä kertaa ensi viikon lopulla perjantaista 8.2. sunnuntaihin 10.2. Festivaalin ohjelmassa on runoesityksiä, lasten ja aikuisten työpajoja, runosatuhetkiä, luentoja, keskusteluita, iltaklubeja, konsertteja sekä tiedettä ja taidetta yhdisteleviä runonäytöksiä Tuorlan planetaariossa.

Runo-Kaarina-kilpailusta poikkitaiteelliseksi festivaaliksi

Kaarinan kaupunki järjesti valtakunnallisen Runo-Kaarina-kilpailun ensimmäistä kertaa vuonna 1994. Vuosittainen kilpailu on avoin kaikille suomenkielisille runoille, ja Kaarinan kaupunki julkaisee kustannuksellaan kilpailun voittaneen runoteoksen. Runo-Kaarina on vakiinnuttanut asemansa yhtenä merkittävänä runokilpailuna maassamme, ja lukuisat esikoisrunoilijat tarttuvat mahdollisuuteen vuosittain. Kilpailun suojelija on tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio, joka voitti kilpailun vuonna 1999.

Nyt Kaarinassa halutaan panostaa runouteen vielä hieman lisää: kilpailun avaushetken oheen helmikuulle on perustettu upouusi festivaali, poikkitaiteellinen Runo-Kaarina-viikonloppu, jonka tavoitteena on tuoda runoutta lähemmäs lähiseudun ihmisten arkea – tai ainakin yhtä viikonloppua. Ohjelmaa on kaikenlaisille ihmisille: lapsille, aikuisille, intohimoisille pöytälaatikkorunoilijoille ja heille, joilla ei ole oikein minkäänlaista kosketusta runouteen.


Perjantai: runosatuhetki, Kauko Röyhkä, virolaisia runoja, Arvo Pärtin musiikkia ja iltaklubi

Festivaalin avauspäivänä perjantaina 8.2. päätapahtumapaikalla Kaarina-talossa on ohjelmassa lasten runosatuhetki, Valkeavuoren musiikkiluokkalaisten Sävellettyjä runoja -konsertti ja Kirjallinen ilta, jossa Kauko Röyhkä kertoo rocklyriikastaan. Kaarinan kirkon ohjelmassa on Viro-ilta, jossa urkuri Tomi Satomaa soittaa Arvo Pärtin musiikkia, Turun lausuntakerholaiset esittävä virolaisia runoja. Kaarina-talossa voi osallistua perjantaina ja lauantaina myös Saaristo Open -festivaalin runokisaan, jossa etsitään mielenkiintoisinta festariaiheista runoa.

Perjantaina festivaali levittyy myös Turkuun, kun Turun lavataudin (eli Nihil Interitin, Kirjan talon, Kolera-kustannuksen ja Runoviikko-festivaalin muodostaman kollektiivin) kuukausittaisella avolavaklubilla on Runo-Kaarina-teema. Open mic -illan avaavat Runo-Kaarina-voittajat Jarmo Kervinen ja Raisa Jäntti, klubin juontaa Kalle Talonen.


Lauantai: työpajoja, luentoja, keskusteluita, planetaarioesityksiä ja Runo-Kaarina-klubi

Lauantaina Kaarina-talon ohjelmassa ovat muun muassa runokirjamyyjäiset, Runo-Kaarina-teosten näyttely, Kaarina-Teatterin runoesityksiä, runosatuhetki sekä runoilija Tommi Parkon, tutkija Siru Kainulaisen ja Turun lausuntakerhon luennot aiheilla ”Mikä on runokokoelma”, ”Miten runoja luetaan” ja ”Miten runoja esitetään”. Lausuntakerhon luennolla professori (emerita) Irmeli Helin haastattelee lausuntataiteilija Riitta Vasenkaria.

Lisäksi Kaarina-talossa voi osallistua lasten tai aikuisten non-stop-runotyöpajoihin, poiketa lukuhuoneessa lukemassa ranskalaisia, venäläisiä ja eteläamerikkalaisia runoja elävän musiikin säestyksellä, arpoa itselleen lorupussista kasvomaalauksen, teettää itsestään runomuotokuvan, kuunnella Siru Kainulaisen, Tommi Parkon, Johanna Venhon ja Juha Kulmalan suurta runokeskustelua tai tavata Runo-Kaarina-kilpailun raadin ja keskustella vaikkapa runokokoelman työstämisestä. Iltapäivän päätteeksi Runo-Kaarina-raadin puheenjohtaja Kari Levola ja Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta avaavat vuoden 2019 kilpailun.

Kaarina-talon sulkeuduttua lauantaiohjelmaa on Tuorlan planetaariossa ja Piikkiön Ihan vaan pubissa, jossa järjestetään runoklubi: Runo-Kaarina-voittajat Jarmo Kervinen ja Annariitta Linjama esittävät runojaan, runoilija Juha Kulmala esiintyy Otso Helasvuon (basso) ja Pekka Tolosen (koskettimet, rytmit ja elektroniikka) säestyksellä. Lisäksi ohjelmassa on Kaarina-Teatterin runoesitys, jonka jälkeen lava on avoin kaikille, jotka haluavat esittää runoja.


Sunnuntai: työpajoja, runoseikkailu planetaariossa ja pöytälaatikkorunoilijoiden iltapäiväkahvit

Sunnuntaina aamupäivällä ohjelmassa on taiteilijakaksikko Sara Ilveskorven ja Sanna Vainionpään Tuntematon Kaarina -runotyöpaja, johon voi – lauantaisten työpajojen tapaan – osallistua kuka tahansa. Minkäänlaisia ennakkotietoja tai -taitoja ei tarvita.

Työpajan jälkeen voi suunnata Tuorlan planetaarioon lasten runoseikkailuesitykseen tai Kaarinan kirkkoon pöytälaatikkorunoilijoiden iltapäiväkahveille. Kirkkoon voi tulla lukemaan runojaan tai keskustelemaan runoudesta. Paikalla ovat Henri Kesti Kaarinan seurakunnasta ja Pirjo Vahtola Turun lausuntakerhosta.


Tiede ja taide kohtaavat planetaariossa

Yhdet viikonlopun kohokohdista ovat esitykset Tiedekeskus Tuorlan planetaariossa: lauantaina viideltä runoilija Tomi Kontio esittää avaruusaiheisia runojaan samalla kun maailma syntyy ihmisten päiden yläpuolella. Poikkitaiteellista kokonaisuutta säestää muusikko Atte Häkkinen, jonka instrumenttina on elektroniikka. Esityksen jälkeen yleisölle tarjotaan maksuton observatoriokierros.

Sunnuntaina kahdelta vuorossa on samankaltainen kokonaisuus lapsille. Silloin äänessä on runoilija, Runo-Kaarina-voittaja Raisa Jäntti, joka julkaisi vuonna 2017 lasten runoavaruusseikkailun, Nepparin, yhdessä kuvittaja Katja Ihosen kanssa. Sunnuntain esityksen jälkeen lapsille tarjotaan pikatyöpaja, jossa yhdistyvät tiede, kuvataide ja runous.

________________________________________

Festariohjelma ja kilpailutiedot:
www.runokaarina.fi

Lisätiedot, haastattelut ja kuvapyynnöt:
Maija Leino
050 314 5281
maija.leino@kaarina.fi

Runo-Kaarina-tunnuksen on suunnitellut kaarinalaistaiteilija Iida Ojanperä.