Tarkenna hakua

Tiedote 12.2.2019

Näyttely: Heijastuksia

Heijastus ei ole vain pelkkä kuvajainen jostain näkyvästä, vaan yhtä lailla mieleenpainuva kokonaisuus nähdystä, koetusta tai kohdatusta. Heijastus itsessään elää jatkuvassa liikkeessä hetkestä toiseen, valon, tuulen ja ajan virrassa.

Johannes Hänninen - Heijastuksia
1.-30.3.2019 / Kaarina-talo

Näyttelyn kokonaisuus ’heijastuksia’, kostuu viime vuosien maalauksista ja muutamasta aiempina vuosina tehdystä veistoksesta. Muista Hännisen näyttelyistä poiketen, tällä kertaa pääosassa ovat maalaukset.

Pohtiessaan näyttelyn nimeä Hänninen päätyi sanaan heijastus, sen merkityksen moninaisuuden vuoksi. ”Minulle heijastus ei ole vain pelkkä kuvajainen jostain näkyvästä, vaan yhtä lailla mieleenpainuva kokonaisuus nähdystä, koetusta tai kohdatusta. Pyrkiessäni toteuttamaan mielikuvaani huomasin usein myös, ettei pelkkä yksi kuva vangitse haluamaani vaikutelmaa tai kokemusta. Osa maalauksistani syntyikin konkreettisesti useamman kuvan välisestä vuorovaikutuksesta. Maisemakin muuttuu osin toiseksi, jossa kohtaamani yksi paikka ja kokemus sulautuvat toinen toiseensa. 

Heijastus itsessään elää jatkuvassa liikkeessä hetkestä toiseen, valon, tuulen ja ajan virrassa.

Veistoksissa taas kohdatut henkilöt muuttuvat toisiksi hahmoiksi, symboleiksi tai merkeiksi jotka toivottavasti saavat yhtä henkilökuvaa suuremman merkityksen. Toivon katsojankin löytävän jostain työstäni heijastuspintaa omille kokemuksilleen, ajatuksilleen tai kohtaamisilleen.”

heijastuksia_kaarina_sivu_750x422.jpg

Johannes Hänninen

Kuvanveistäjä, kuvataiteilija ja kuvataiteen maisteri

Hännisen opiskelut kuvataiteen parissa alkoivat 1970- luvulla Limingan taidekoulussa ja jatkuivat silloisessa Turun Piirustuskoulussa neljä vuotta. Toinen jakso opiskeluissa ajoittuu 1990- luvulle ja 2000- luvun alkuun taideteollisessa korkeakoulussa. Taiteilijan pedagogisten opintojen jälkeen Hänninen valmistui Taiteen maisteriksi vuonna 2002.

Kuvataiteen erilaisiin näyttelyihin Hänninen on osallistunut 1970- luvulta lähtien pääasiassa kuvanveistäjänä. Turussa näyttelyitä on ollut esim. Brahen ja Auran galleriassa. Hännisen töitä on sekä yksityisissä että julkisissa kokoelmissa mm. Oulun ja Salon taidemuseoissa. 

Monipuolisen eri oppilaitoksissa tapahtuneen kuvataiteen opetustyön lisäksi Hänninen on ollut aktiivisesti mukana eri kulttuuri- ja taidejärjestöissä, toimien puheenjohtajana sekä Paraisten suomenkielisessä kulttuuriyhdistyksessä, että Salon taiteilijaseurassa.

Hännisen työskentelyä ovat apurahoin tukeneet mm. Turun taideyhdistys, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen kulttuurirahasto, Paraisten kaupunki, Salon kaupunki ja Taideteollinen korkeakoulu.

heijastuksia_kaarina_teospalkki_700x300.jpg