Tarkenna hakua

Tiedote 20.8.2019

Näyttely: Merja Ylitalo

Kuvataiteilija Merja Ylitalon näyttely Maalauksia Kaarina-talossa 2.-28.9.2019. Näyttelyä varten Ylitalo on maalannut öljyvärimaalauksia, joiden teema viittaa kasveihin ja kukkiin.

Kuvataiteilija Merja Ylitalo on ollut paljon esillä viime aikoina liittyen Littoisten galleria Kyläkirkkoon, sillä hän on galleria Kyläkirkon ensimmäinen kutsuttu taiteilija, joka myös toteutti Littoisten kirkkoon Suomen ensimmäisen määräaikaisen alttariteoksen, maalauksen Sub Rosa. Kaarina-talon syyskuun näyttelyä varten Ylitalo on maalannut öljyvärimaalauksia, joiden teema viittaa kasveihin ja kukkiin. Kasvien sitoma auringonvalo on perustana kaikkien muiden eliöiden energialle. Ylitalon maalaus, Queen of the Tropics, kuvaa eroottisuudessaan erikoista ja salaperäistä kasvia. Maalaus Amber Flowers puolestaan viittaa kasvifossiileihin.

Taiteessa kuvatuilla kukilla on ollut oma symbolinen arvonsa ja kasvien symboliikka kiinnostaakin Ylitaloa. Länsimaisessa keskiaikaisessa taiteessa punainen ruusu on liitetty rakkauteen, vaiteliaisuuteen ja kärsimykseen, neilikka rakkauden tunnustamiseen ja valkoinen lilja viattomuuteen, puhtauteen ja kihlaukseen. Japanilaisen kukkasymboliikassa Lootus viittasi puhtauteen, luumupuunkukka uskollisuuteen ja krysanteemi on symboloinut kuolemattomuutta, nousevaa aurinkoa ja keisaria.

1700-luvulla naisten ja miesten kanssakäymisen apuna kukat viestittivät tunteista. Kukkiin liitettiin merkityksiä, joilla haluttiin sanojen sijasta lähettää salattuja viestejä ja suuria tunteita, esim. orkidea ilmaisi suloisuutta, iiris kunnioitusta, jasmiini rakastettavuutta.

merjaylitalo_kaarina_tapahtumakalenteri_700x300.jpg

Merja Ylitalo on kuvataiteilija, taiteen maisteri, joka on mm. Taidemaalariliiton ja Suomen taidegraafikoiden jäsen. Ylitalon teoksia on ollut esillä mm. kansainvälisissä maalausnäyttelyissä Etelä-Koreassa, Espanjassa, Bulgariassa, kansainvälisissä taidegrafiikan näyttelyissä Portugalissa, Venäjällä, Kanadassa, Taiwanissa, Makedoniassa, Egyptissä, Ranskassa, Virossa, Puolassa, Japanissa, Argentiinassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Saksassa ja Sloveniassa, kansainvälisissä piirustusnäyttelyissä Makedoniassa, Australiassa ja Tsekin tasavallassa, kansainvälisissä taiteilijakirjanäyttelyissä Liettuassa ja Itävallassa. Palkintoja hän on saanut mm. kunniamaininnan kansainvälisestä piirustusbiennaalista Australiasta ja grafiikan triennaalista Ranskasta.

Merja Ylitalo
Maalauksia
2.-28.9.2019
Kaarina-talo
Lautakunnankatu 1, Kaarina