Tarkenna hakua

Tiedote 5.12.2019

Näyttelyt 2020: Petra Kallio

Tammikuussa Kaarina-talon ensimmäisen kerroksen näyttelyssä taidegraafikko Petra Kallion Hehku-näyttelyn tematiikka liittyy vehreyteen, kasvuun, kasvillisuuden herkkyyteen ja värien hehkuun. Taiteilija on pitkään työstänyt puutarhoihin ja kasvillisuuteen liittyviä teemoja elämän hetkellisyyteen liittyvine hauraine yksityiskohtineen. Hänen aiheessaan yhdistyy hienovaraisuus ja voima, rohkeus ja rauha.  Petra Kallio on toteuttanut teoksensa perinteisellä vesiväripuupiirrostekniikalla yhdistäen useita vedoksia suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Kallio kertoo Hehkusta: ”Olen saanut sukuni perintönä vahvan siteen luontoon ja kasvikuntaan. Visualistina tarkastelen aihetta lähinnä esteettisestä kuvakulmasta. Jo nuorena minuun tekivät syvän vaikutuksen vanhojen käsin värjättyjen luonnontieteenkirjojen ja kasvioiden kuvat. Myöhemmin olen huomannut, miten oma taidegrafiikan kuvastoni usein ohjautuu samoihin aiheisiin ja pehmeisiin värimaailmoihin.

Kasviaiheiden syvä tematiikka metaforissa ja hetkellisyyden herkkyydessä on alati kiehtovaa. Hetkellisyyden estetiikkaa, katoavaa kauneutta ja yritys ikuistaa hetki... hehku tai helle... Teokseni tässä näyttelyssä ovat vesivärein painettua puupiirrosta toistettuna usean vedoksen kokonaisuuksina, kuten koulujen opetustaulut. Pyrkimys harmoniseen vanhahtavaan värimaailmaan ja rauhallisuuteen on ollut tietoinen valintani, työstäessäni jo kerran painetut mokulitolaatat uudelleen puupiirroksiksi.”

petra-kallio-kaarina-tapahtumakalenteri-700x300.jpg


Petra Kallio

Kallio on työskennellyt kuvataiteilijana vuodesta 1991. Viimeiset viisitoista vuotta hän on keskittynyt taidegrafiikkaan. Kallio tutkii teoksillaan taidegrafiikan merkitystä nykytaiteessa, digitaalisessa ajassamme sekä käsityölähtöisen painokuvan uusia mahdollisuuksia kuvallisena mediana.

Kallio pyrkii asettamaan työskentelynsä laajemmin osaksi taidegrafiikkaa sekä Suomessa että kansainvälisesti, ja löytämään työskentelyn kautta taidegrafiikan uudenlaista soveltamista kuvataiteen kentälle. Lähtökohtaisesti Petra Kallio työskentelee perinteisten käsityölähtöisten taidegrafiikan menetelmien, kuten puupiirroksen ja metalligrafiikan kautta, mutta soveltaen esitystapaa perinteisestä vapaammalla tavalla installaatioin ja ripustuksin, sekä erilaisten painopohjien variaatioin.
 
“Kuvataiteilija ja taidegraafikko Petra Kallion teoksissa liikutaan murroksen, elämän ja kuoleman, sekä elämän kiertokulun maastossa. Vahvasti naiseuden ja äitiyden teemoja aiemmassa tuotannossaan työstänyt Kallio on lisännyt taiteelliseen pohdintaansa myös kuoleman vääjäämättömyyden teemoja ja näkymiä kuoleman jälkeiseen. Pääkallojen, hautojen, raatomatojen ja luurankojen eksponentiaalisessa banaaliudessa näkee kuitenkin aina Kallion viehätyksen estetiikkaan ja taidegrafiikan tekniikoiden ihasteluun.”
-Mia Nieminen, kuraattori-

petra-kallio-lehti-taiteilija-1200x628.jpg

Petra Kallio: Hehku
2.-31.1.2020 / Kaarina-talo
os. Lautakunnankatu 1, 20780 Kaarina