Tarkenna hakua

Tiedote 2.10.2015

Runo-Kaarina tutkii surua ja suremista

Valtakunnallisen Runo-Kaarinan voittaja on tänä vuonna tamperelainen Raisa Jäntti (s. 1979) teoksella Läpilyöntikipu.

Jäntti on aktiivinen kulttuuritoimija, joka toimii mm. kuvataidekriitikkona, toimittajana ja puolilehti.fi-verkkolehden päätoimittajana. Lisäksi hän pitää palkittua Nokkonen-blogia ja kirjoittaa runoja. Niitä on julkaistu mm. Tuli & savu -lehdessä ja runovideoina.

Jäntti on valmistunut filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan taidehistoria. Lisäksi hän on käynyt kolmivuotisen Viita-akatemian.

Aikaisempaa kilpailumenestystä Jäntin lyriikka on saanut vuosina 2009 ja 2010 Pirkanmaan kirjoituskilpailusta. Vuonna 2012 Jäntin käsikirjoitus pääsi Runo-Kaarinan finaaliin. Tänä vuonna kuuden parhaan joukossa oli myös toinen Jäntin käsikirjoitus.

Voittoteos käsittelee kuoleman kohtaamista ja sen hidasta hyväksymistä. Runojen suru perustuu todellisen henkilön, hollantilaissyntyisen performanssitaiteilija Bas Jan Aderin (1942–1975) elämäntarinaan. Ader katosi merellä kesken performanssin, jonka osana hänen piti purjehtia Atlantin valtameren yli. Radioyhteys katkesi, ja Aderin vene ajelehti tyhjänä rantaan. Kirjailijaan vaikuttanut kohtalo herätti kysymyksiä siitä, mitä vieraan ihmisen sureminen tarkoittaa. Pohdinta ja surun kokemus sekä runoteos etenevät shokista hitaaseen hyväksymiseen. Runot eivät vaadi tuekseen Aderin tuotannon tuntemista.

Runo-Kaarina on mukana Turun kansainvälisillä kirjamessuilla 2. - 4.10.2015. Raisa Jäntti on tavattavissa Runo-Kaarinan messuosastolla kaikkina messupäivinä.