Tarkenna hakua

Tiedote 6.10.2017

Runo-Kaarina matkaa punaiseen, pimeään ytimeen

Valtakunnallisen Runo-Kaarina -kilpailun vuoden 2017 voittajateos on julkaistu Turun kirjamessuilla perjantaina 6.10. Kilpailuraati valitsi voittajaksi Helsingissä vuonna 1962 syntyneen ja nykyään Imatralla asuvan Jarmo Kervisen. Hänen esikoiskokoelmansa nimi on Punainen, tähdetön.

Voittajakokoelmasta löytyy kaikuja 1800-luvun lopun dekadenssista ja 1900-luvun alun modernismista, mutta myös Turun 1990-luvun runoliikkeestä. Punainen, tähdetön on matka punaiseen, pimeään ytimeen. Runoissa omaelämäkerrallisuus sekä erilaiset kirjalliset, kuvataiteelliset, elokuvalliset ja musiikilliset lainaukset käyvät kiihkeää vuoropuheluaan. Ympäristönä on Suomen Turku, joka Kervisen mielenmaisemassa vertautuu Charles Baudelairen Pariisiin tai T. S. Eliotin Lontooseen, mutta myös Danten Helvettiin.

Tuomiokirkko palaa, Herran kekkerit ovat alkaneet
Aurajoki ulvoo tyhjyyttään mutaansa vajonneena
ruosteisia autoja, polkupyöriä kuin Neuvosto-Venäjällä

rakastin tätä kaupunkia enemmän kuin sen asukkaat
minun piti kirjoittaa tälle sielu nostaa se taivaaseen
mutta jäljiltäni ei ole muuta kuin lohkeilevia kasvoja

Jarmo Kervisen runoja on aikaisemmin ilmestynyt Reviiri-antologiassa vuonna 2002. Lisäksi häneltä on julkaistu novelleja sekä yksi kokonaan raamatulliseen jaemuotoon kirjoitettu romaani. Kuvataidetta hän teki 1990- ja 2000-luvuilla. Hänen sarjakuviaan on julkaistu 80-luvun lopulta lähtien useissa lehdissä ja kolmessa sarjakuva-albumissa.

Runo-Kaarina on Kaarinan kaupungin vuodesta 1994 alkaen järjestämä esikoisrunoilijoille suunnattu kilpailu. Tänä vuonna kilpailuun saapui 238 käsikirjoitusta. Kilpailun suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso, runoilija ja vuoden 1999 kilpailun voittaja Jenni Haukio.

Runo-Kaarina on mukana Turun kirjamessuilla 6.-8.10.2017. Jarmo Kervinen on tavattavissa Runo-Kaarinan messuosastolla kaikkina messupäivinä.

Jarmo Kervinen. Kuva: Janette Holmström
Jarmo Kervinen. Kuva: Janette Holmström