Tarkenna hakua

Sinileväseuranta (syanobakteeri)

Kaarinan sinilevätilannetta seurataan Littoistenjärvellä (Pirta, Ristikallio, hiekkaranta), Hovirinnan ja Harvaluodon rannoilla. Tarkkailu perustuu levätilanteen viikottaiseen silmämääräiseen arviointiin ja lisäksi terveystarkastajat ottavat uimarannoilta kerran kuukaudessa vesinäytteet, jotka analysoidaan laboratoriossa. Littoistenjärvellä on tällä hetkellä automaattinen veden sinileväpitoisuuden ja lämpötilan mittauspiste Pirtan laiturilla, mittaustulokset näkyvät osoitteesta: https://vesidata.net/16

Sinileviä eli syanobakteereja esiintyy tyypillisesti loppukesästä, kun vedet ovat pysyvästi lämmenneet. Sinileväpitoisuus voi kuitenkin vaihdella nopeastikin sääolosuhteista riippuen. Lisäksi voimakkaat tuulet voivat sekoittaa runsaat kukinnat vesimassaan, jolloin sinilevien esiintymisen aistinvarainen arviointi on hankalaa.

Sinilevät saattavat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen.

Sinilevien on todettu voivan aiheuttaa iho-, silmä- tai allergiaoireita joillekin ihmisille, tämän vuoksi

  • Vältä uimista vedessä, kun sinileväkukinta on selvästi havaittavissa tai
  • Käy suihkussa heti uimisen jälkeen
  • Vältä uimista ja älä päästä pieniä lapsia tai kotieläimiä rantaan silloin, kun sinileväkukintaa esiintyy.

Mikäli epäilet, että olet uinut vedessä sinileväkukintaesiintymisen aikana, pese ihoa ja huuhtele silmät runsaalla puhtaalla vesimäärällä.

Huom. Kaikki iho-oireet eivät johdu syanobakteereista. Littoistenjärvessä on ajoittain tavattu myös järvisyyhyä, joka voi aiheuttaa kutinaa ja paukamia. Littoistenjärven uimarannoilla voi olla myös rantaan ajautuneita vesikasvien lehtien palasia, niillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä mikroskooppisten pienten sinilevien kanssa. Kasvimassan joukossa voi olla myös bensiinin tapaista, sateenkaaren väristä ainetta, joka on rautabakteerin aineenvaihdunnan ainetta, ei bensiiniä tai öljyä.

Järvi & Meri Wiki, valtakunnallinen leväseurantasivusto