Tarkenna hakua

Sinileväseuranta (syanobakteeri)

Kaarinan sinilevätilannetta on seurattu Littoistenjärvellä vuodesta 1998 ja Hovirinnanrannalla vuodesta 2001 asti. Tarkkailu perustuu levätilanteen silmämääräiseen arviointiin, ja mikäli leviä on runsaasti, niistä otetaan näyte tarkempaa määritystä varten. Syanobakteerien massaesiintymistä noin puolet on todettu myrkyllisiksi. Tämän vuoksi massaesiintymiin on aina suhtauduttava ikäänkuin se olisi myrkyllistä eikä vettä pidä käyttää raakavetenä. Myös uiminen runsaasti syanobakteeria sisältävässä vedessä voi aiheuttaa allergiareaktioita, silmäoireita ja nuhaista oloa.

  • Rantojen (Hovirinta, Raadelma, Harvaluoto, Ristikallio, Hiekkaranta) sinilevätilanteen löydät Järviwikistä

Veden laadun seuranta Kaarinassa

Uimarantojen vedenlaatua seurataan Kaarinassa Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:n, Turun yliopiston,  ja Kaarinan ympäristönsuojelutoimen toimesta. Vesistöistä mitataan sinilevä- ja klorofyllipitoisuudet ja pH.  

Huom. Kaikki iho-oireet eivät johdu syanobakteereista. Littoistenjärvessä on tavattu myös järvisyyhyä, joka voi aiheuttaa kutinaa ja paukamia. Littoistenjärven uimarannoilla voi olla myös rantaan ajautuneita vesikasvien lehtien palasia, niillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä mikroskooppisten pienten sinilevien kanssa. Kasvimassan joukossa voi olla myös bensiinin tapaista, sateenkaaren väristä ainetta, joka on rautabakteerin aineenvaihdunnan ainetta, ei bensiiniä tai öljyä.